Stappenplan: je eigen bierproeverij organiseren

Speciaalbier

Een eigen bierproeverij organiseren met verschillende soorten speciaalbier: wie wil dat nou niet? Het lijkt misschien lastig om dit te doen, maar het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zien. Zeker niet als je onderstaand stappenplan volgt!

Stap 1: Zorg voor bier en proefglazen

Het eerste wat je nodig hebt voor een bierproeverij zijn natuurlijk verschillende soorten speciaalbier en proefglazen. Je kunt kiezen voor speciaalbier uit één land, uit één bierstijl of gewoon compleet verschillende soorten speciaalbier. De proefglazen kunnen speciale proefglazen zijn, maar ook kleine wijnglazen.

Populair bier

Stap 2: Breng de juiste volgorde aan

Het is belangrijk dat je bieren in juiste volgorde drinkt, zodat je ieder biersoort goed proeft. Als eerste komen de bieren met een lager alcoholpercentage die licht van kleur zijn en met weinig kruiden. De zware, donkere en kruidige bieren komen als laatst.

Stap 3: Zorg voor water en hapjes die neutraliseren

Als je elk soort bier steeds na elkaar proeft, zul je merken dat je minder verschil in de smaken gaat proeven. Met wat water tussendoor en hapjes die neutraliseren (crackers of stokbrood) zorg je ervoor dat je smaakpapillen het volgende soort speciaalbier wel weer goed proeven.

Proost

Stap 4: Maak een beoordelingsformulier

Een proeverij is natuurlijk niet compleet zonder beoordelingsformulier. Je kunt een biersoort beoordelen aan de hand van verschillende factoren en met verschillende zintuigen. Zo kun je ernaar kijken en je mening geven over de kleur, het schuim, het koolzuur en de helderheid. Ook kun je eraan ruiken en bepalen wat je van de geur vindt. Als laatste proef je het bier en kun je bedenken welke smaak associaties dit bij je oproept en eventueel ook welke ingrediënten je proeft.

Bron: Mister Hop